Leerdammer - Maasdammer - Tynjetaler
Maasdammer, Leerdammer og Tynjetaler er hollandske oste. Alle tre er halvhårde og har en nøddeagtig smag. Maasdammer og Leerdammer har runde huller, mens Tynjetaler har små, uregelmæssige huller. De er lavet af komælk og har et fedtindhold på 45-48%.
Leerdammer
Leerdammer ost er en rigtig klassiker blandt hollandske oste med en rig historie. Leerdammer opstod i 1974, men historien bag startede faktisk meget tidligere. Forretningsmanden Cees Booterkooper købte et lille mejeri i byen Leerdam i 1914, mens forhandleren Bastiaan Baars samtidig bestyrede en lille ostebutik i den nærliggende landsby. I 1970 krydsede deres veje, og de besluttede sig for i fællesskab at udvikle en ny ost. Leerdammer ost, tilgængelig i forskellige variationer og smagsvarianter, er den mest populære ost i Tyskland i dag. Det er en unik ost med en mild, cremet og karakteristisk smag.
Maasdam
Maasdam ost er en unik, lækker hollandsk ost med store huller. Osten er kendetegnet ved dens store huller, som er skabt som følge af speciel tilberedning og en unormal modningsproces. Under denne modningsproces dannes der gas inde i osten. På grund af disse huller kaldes osten også for den hollandske emmentaler. Maasdam er en halvhård, cremet ost med huller, som er tilberedt af komælk. Der frigives luftbobler i osten på grund af dannelsen af luftbobler under modningsprocessen. Som et resultat er smagen af Maasdam-ost sød og nøddeagtig. Maasdam ost fås som ostehjul og i blokform.
Tynjetaler
Tynjetaler er en speciel ost fra Kaasboerderij De Gelder. Osten blev skabt ved et uheld under forsøg med forskellige starterformler. Osten er kendetegnet ved sin helt egen smag. i begyndelsen blev osten kun solgt på ostegården. Men så skete der noget særligt: Kunderne bad specifikt om osten med den særlige smag. Grund nok til at videreudvikle osten til perfektion. Og så blev Tynjetaleren en kendsgerning. Tynjetaleren er en rund ost med store huller. Osten har en cremet, let sødlig og let krydret smag. En cremet, overraskende ost.