Raclette
Raclette er en lækker, cremet, halvblød ost, der hovedsageligt bruges til smeltning. Raclette blev introduceret af hyrderne og bønderne i Alperne. Efter en kold dag i bjergene samledes de ved bålet for at få varmen med et lækkert velsmagende måltid.
Raclette
Raclette er en lækker, cremet, halvblød ost, der hovedsageligt bruges til at smelte. Raclette blev introduceret af hyrderne og bønderne i Alperne. Efter en kold dag i bjergene samledes de ved bålet for at få varmen med et lækkert velsmagende måltid. Navnet raclette kommer fra det franske ord 'racler', som betyder 'at skrabe'. Oprindeligt stod et halvt hjul ost på et støbejernsstativ ved åben ild, indtil det øverste lag var smeltet. Det smeltede lag ost blev skrabet af hjulet og hældt over grøntsagerne, kødet og kartoflerne.
Mælken, der bruges til racletten, er fra køerne, der græsser i bjergene. Smagsrigdommen kommer fra det friske græs og urter fra de nordlige alper. Racletteosten er lavet af rå mælk og har modnet i 2 til 3 måneder for at få den perfekte smag. Du kan beskrive smagen som glat og cremet med en krydret eftersmag. Raclette smelter perfekt uden snore eller tråde og kan også bruges som smeltet ost over andre retter.
I dag er åben ild for at smelte raclette ikke længere almindeligt. Moderne restauranter har en anordning, der opvarmer halvdelen af racletteosthjulet, så osten let smelter. Derhjemme kan du smelte osten i specielle raclettepander og skrabe med en spatel eller i en lille stegepande på et bordkogesæt. I tilfælde af at du ikke har en, fungerer en almindelig stegepande med slip-let overflade fint. Spis den smeltede raclette over vintergrøntsager, kogte kartofler eller salt kød. Traditionelt kan du servere den med pickles og syltede løg. Racletteost kombinerer vidunderligt med en kold, hvidvin. At nyde en vidunderlig aften med venner og familie er ufuldstændig uden en rigtig raclette!