Comté
Comté-osten stammer fra Jura i den franske Comté. Det er et bjergrigt, barskt og traditionelt fattigt område nær grænsen til Schweiz. Osten viser tydeligt schweizisk indflydelse og er i familie med Gruyère.
Comte
Comté-osten stammer fra Jura i den franske Comté. Det er et bjergrigt, barskt og traditionelt fattigt område nær grænsen til Schweiz. Osten viser tydeligt schweizisk indflydelse og er i familie med Gruyère. Osten er også kendt som Gruyère de Comté. Det er en nøddeagtig, cremet ost og en af de mest spiste oste i Frankrig og er velegnet som dessertost på brød og som smelteost i fondue. Det er en af 44 franske oste, der kan holde det europæiske AOP kvalitetsmærke. Dette kvalitetsmærke tjener som bevis for ostens oprindelse, men indikerer også en konstant høj kvalitet.
Traditionelt var Comté-osten et almindeligt produkt af flere bønder fra en af de mange Jura-landsbyer. Det er store oste og vejer op til 500 kilo. Det gør dem nemmere at opbevare om vinteren, men én landmand kan ikke levere så meget mælk på kort tid til at producere så store oste. Ostemejeriet er centrum i landsbyen, hvor bønderne leverer deres mælk flere gange om dagen. Mælkeproduktion er også traditionel. Om sommeren strejfer køerne i bjergene, om vinteren suppleres de med foder fra regionen. På denne måde er oprindelsen af mælken til ostene begrænset til regionen.
Comté er et fremragende match med vine fra Jura. Vinregionen i Jura er ikke særlig stor og ikke særlig kendt, men producerer nogle gode og meget karakteristiske vine. Ydermere er Comté-osten særdeles velegnet til madlavning: suppe, salte tærter, fondue, grillet ost, Comtéen har mange formål og falder i de flestes smag. Dens stærke, men bløde smag passer til mange retter og giver en fantastisk krydret impuls.